duminică, 22 martie 2009

Aparate foto, ce sunt alea?

Salut,

Primul "tutorial" este despre tipurile si clientii tinta ai aparetelor foto.

1. P&S

Prima categorie este "Point&Shoot", si da numele spune totul tintesti si faci poza, nu iti dau prea multe optiuni legate de setarile aparatului si de fel limiteaza in compozitie, dar sunt mici si usoare, lucru care le face ideale pentru instantanee de vacanta. Un exemplu bun este acest Sony care poseda si un "obiectiv" cu zoom 5x(remarcabil pentru clasa ei unde de fel se pun cu zoom 3x). De fel specificatiile tehnice ale acestor aparate sunt puternic influentate de marketing. O sa vedeti aparate de 8, 10, 12 megapixeli la preturi derizorii(benq are 8 mp la putin peste 300 lei), care nu ajuta la parea mult dein mai multe motive: primul si cel mai important este faptul ca obiectivele sunt slabe is au o rezolutie de cate 3-4 megapixeli de ci lumina care ajunge pe senzor e mult mai neclara decat claritatea senorului, practic aveti rezolutie mare dar claritatea nu este prea mare, un al doilea argument ar fi faptul ca senzorii au dimensiuni mici astfel agraveaza problema dinainte si nici nu raspund rapd la lumina. marimea senzorului influenteaza si timpul de captare si de procesare a imaginii astfel s-ar putea ca un senzor de 6mp sa se mult miste mai repede si sa vada la fel de bine ca unul de 9mp . Preturile sunt variate inte 200 si 800 lei sau chiar mai mult.

2. Bridge

Aceasta este o categorie speciala aparatele in sine sunt P&S-uri echipate cu niste softuri bine dezvoltate si capacitati tehnice mai bune. Astfel ele ajung sa se asemene cu aparatele semi-profesionale. Aceste aparate sunt optime pentru cuneva care vrea sa experimenteze fotografia ca hobby deoarece pot fi manipulate destul de bine, putand fi manipulate functii cum ar fi apertura* si timpul de expunere* si prezinta si posibilitatea salvarii in format RAW*. Obiectivele sunt mult mai bune calitativ si au zoom-uri care variaza inte 8 si 18x si se pot atasa si filtre.  Comparativ cu P&S desi au o calitate mult mai mare a imagini sunt mult mai voluminoase si mai costisitoare, preturile lor fiind in jurul sumei de 1200 lei. Ca exemple putem da pe Sony H2, Nikon Coolpix 8800 sau Fuji S6500/9600fd(Foto). 

3. DSLR

Ultima categorie de aparate pe care o vom discuta este categoria numita Digital Single Lens Reflex, acestea sunt aparatele profesionale sau semiprofesionale, au avantajele calitatii imaginii, prezinta posibilitatea schimbarii obiectivelor, optiunilor software avansate, vitezei de reactie si fotografiere, posibilitatea atasarii a diverse aparate precum blitz-uri externe, declansatoare de la distanta, filtre, etc. Vederea se face prin obiectiv cu o oglinda lucru care da o imagine realista atat pe timp de zi cat si pe timp de noapte si acopera o mare parte daca nu toata suprafata senzorului(iti arata exact fotografia pe care o faci), si existenta unui obturator* natural, ne simulat. Aceste lucruri cresc calitatea fotografiei dar limiteaza aparatul(pentru consumatorul casnic) prin 2 mari probleme: Nu afisaza imaginea in care urmeaza sa o fotografiati pe LCD si nu filmeaza(exista totusi o exceptie) si sunt voluminoase si relativ grele. Un alt impediment este pretul care variaza intre 1600 lei(un aprat de 6mp cu un obiectiv cu 3x zoom optic)(vede mult mai bine ca un P&S cu 5x zoom optic si 10mp) si se duc pana peste 30000 lei (da 300 milioane lei vechi chiar fara obiectiv [nikon d3x]) costuri la care se adauga obiective(un obiectiv depaseste cu usurinta ca pret un aparat foto p&s sau bridge) aditionale si accesorii. Ca exemple putem da entry-level-ul semiprofesional de la nikon : D40, Cannon EOS 300D sau profesionalul nikon D3X care are un senzor remarcabil de 24.5 mp care chiar sunt folositi cu un obiectiv bun.

* Conceptele vor fi prezentate in postari viitoare.

Pe curand,

Godspeed

We DO focus.

Acest blog are scopul de a va invata atat tehnic cat si ideologic conceptele care se afla in spatele fotografiei, sper sa va fie de ajutor.

Godspeed,