miercuri, 6 mai 2009

Expunere, compensare si fotografii contra luminii.

NOTIUNI NOI:
> subexpunere = fotografie in care luminozitatea este mai mica decat in realitate aka poza intunecata
> supraexpunere = fotografie in care luminozitatea este mai mare decat in realitate aka poza alba/prea luminoasa
> putem spune ca un obiect este subexpus cand nu se vad detaliile din el pt ca este intunecat si ca este supraexpus cand nu se vad detaliile din el ca este alb. O fotografie poate avea atat zone subexpuse cat si supraexpuse in acelasi timp. ex: nori albi iar persoana fotografiata se vede intunecat. 

INTRO:

"Sa nu fotografiezi oamenii cu saorele in spate, doar cu saorele in fata, ca daca nu > nu ies/ies intunecati"

E o fraza des, poate prea des auzita mai ales in cercurile de fotografi "de vacanta", ea pare a avea o logica(cea cu umbritul) dar pe de alta aprte parte o prostie deoarece subiectii(daca sunt oameni) se vor stramba datorita luminii puternice care le bate in ochi.

PREMISE :
Problema in cauza este faptul ca aparatul este pacalit de variatia de lumina din cadru si subiectul/subiectii ies in fotografie intunecati.
Mai in detaliu, aparatul foto digital are preia imaginea si determina o medie a luminozitatii din imagine(media aritmetica a pixelilor*) si o verifica cu un numar de referinta(din baza de date proprie), astfel el determina daca fotografia este expusa corect(daca nu este se va regla incat sa o expuna corect). Mai simplu, daca e prea multa lumina va intuneca imaginea si invers, dar in aceste cazuri soarele puternic ii da impresia de prea multa lumina, astfel el face in asa fel incat saorele sa fie luminat normal iar restul intunecat.
*aceasta se refera la modul de Metering : Average care este selectabil la DSLR-uri si la Bridge-uri, si chiar la unele compacte.

REZOLVARE:
Sunt doua metode de rezolvare.
Evident, pentru a ajuta subiectul, fotografia se va face cu soarele in spatele lui. Deoarece aparatul il poti regla dar sibiectul nu-l poti manipula asa bine.

1 | Majoritatea aparatelor au asa numitul EV/Exposure Compensation ce se masoara in trepte EV(EV=exposure value). 0 EV inseamna ca nu se aduce nici o modificare expunerii. +1 EV inseamna ca se va face o expunere de 2 ori mai "mare"(nu neaparat mai lunga, desi asta ar fi cea mai buna solutie). [ex pentru avansati : 1/100 F4 ISO100  = 1/200 F4 ISO 200 = 1/100 F/5,6 ISO 200 ] . Practic selectand EV+1 sau EV+2 instruiti aparatul sa expuna cadrul mai tare, astfel aparatul subexpunand cadrul din cauza soarelui, astfel va expune cadrul mai bine. 
[ex avansati 1/100 F4 ISO100 +2EV va fi egal cu 1/25 F4 ISO100 sau 1/50 F2.8 ISO100
ATENTIE:
> 1/50+1EV = 1/25 iar 1/50-1EV=1/100
> iso 100 +1EV = iso 200 iar -1EV=iso50
> F4+1EV=F2.8 iar -1EV=F5.6  | F/1 + 1 EV nu e egal cu F/2 !
>treptele de diafragma F sunt asa: 1,4 | 2 | 2.8 | 4 | 5,6 | 8 |  
]
Aceasta metoda face ca subiectul sa fie luminat cum trebuie dar duce la supraexpunerea fundalului.

2 | Ati remarcat vre-o data la nunti ca fotografii folosesc blitz-ul si afara, in plina zi? V-ati intrebat de ce? O metoda mai buna este folosirea blitz-ului. Veti lasa fundalul expus cum crede aparatul si veti lumina subiectul cu blitz-ul("din dotare"). Atentie ca flash-urile nu au raze de actiune prea mari(ca 4 metrii la compacte si 6-8 la Bridge iar 8-10 la DSLR, cu exceptia celor externe care merg cu usurinta la 16m), astfel daca fotografiati portretul persoanei iubite cu soarele peste umar puteti da "FORCE FLASH" dar daca fotografiati un deal/stanca cu soarele deasupra nu o sa va ajute flash-ul si va trebui sa folositi metoda 1.

Niciun comentariu: