miercuri, 1 aprilie 2009

How it works 3 | Optica si Diafragma

Cuvant inainte.

Aceasta este ultima parte tehnica despre aparate, zilele urmatoare doresc sa incep tutorialele propriuzise. 

Optica

E destul de putin de zis, din punct de vedere fizic, lentilele se impart in doua feluri : Convexe () si concave )(     (din aceste 2 categorii se pot crea hibride de genul planoconcave |( sau minuscul pozitiv ((  dar acestea nu sunt asa importante in ce explic). 
Sunt prea tehnic?.. ok. ok..
Cele convexe concentreaza luminea si cele concave o disipa(cum e imaginea de mai jos), la ce ne ajuta pe noi asta?  In primul rand ne ajuta sa facem o imagine clara pe film/senzor, si sa nu aruncam lumina pe langa(ca ea s-ar reflecta si intoarce neclara).

(convex)


)concav(

Ei, una e sa pui imaginea cum trebuie pe senzor, dar daca vrei si zoom...... Ei bine daca, vrei si zoom trebuie sa pui mai multe lentile care sa functioneze ca o lupa(in indea ca daca departezi lupa de obiect obiectul pare tot mai mare)  dar cu cat departezi lupa obiectul se vede mai neclar... pentru ca trebuie o lentila corecotare. Lupele/ochilu nu are lentila corecotare pentru zoom dar obiectivele foto au, si arata cam asa:

Zona numiat "afocal zoom system" isi modifica distantele intre lentile incat un obiect este marit dar si incadrat diferit, acesta fiind denumit popular "zoom".
Intre aceste lentile si senzor/film mai este diafragma, care similara irisului limiteaza cantitatea de lumina care patrunde pe film/senzor(si da, logo-ul de la Picasa reprezinta o diafragma). De ce e nevoie de asa ceva? O sa vorbim in viitor la expunere.

Niciun comentariu: