marți, 24 martie 2009

How it works 1 | Camera Obscura

Un pic de istorie

Conceptul de camera obscura a fost descoperit in jurul anului 400 ihr de un filozof chinez, iar dupaceea inteles si explicat de Aristotel.

Ce este?

 Daca avem o camera cu o singura fereastra evident ca lumina va intra inauntru, acest lucru nu e surprinzator, ba chiar este "la mintea cocosului", faptul interesant in saptele acestei banalitati este ca lumina care intra este proiectia luminii de afara. Prea tehnic? Vreau sa spun ca daca afara e o lumina verde(ex. de la un copac) inauntru lumina va fi binenteles verde.. hmm asta inseamna ca lumian din camera are este strans legata de culorile dinafara ei... hmm.. exista, totusi o problema lumina e neclara... >si pentru asta avem lentile de corectie... exact. ati ghicit, cu ajutorul unor lentile proportionale cu dimensiunea camerei se poate concentra lumina pe peretele din spate in asa fel incat sa fie clara.

Efecte si utilizare

Daca este focalizata cum trebuie imaginea apare clara si cu capul in jos.
Conceptul nu a avut utilitate practica mult timp(peste 1000 ani)  cand a fost folosit in astrologie pentru observarea pozitiei stelelor iar doar dupa dupa inca 800 ani s-a gasit o metoda de pastrare/inregistrare a imaginii, dar despre asta vom vorbi in alt buletin.

Godspeed,




Niciun comentariu: